Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας. Οι σωστές τροφές πριν και μετά την άσκηση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας, την απόδοση όπως και την αποθεραπεία. Σε αυτό το άρθρο το Atomic Fitness προτείνει πρακτικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα διατροφικό πλάνο και να γνωρίζετε τι θα φάτε πριν την προπόνησή σας καθώς και στο τέλος αυτής. Έτσι, διασφαλίζεται η αποτελεσματική επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει για τη φυσική σας κατάσταση .

Διατροφή Πριν από την Προπόνηση

Το φαγητό πριν από την προπόνηση είναι απαραίτητο για την παροχή της ενέργειας που απαιτείται για καλή απόδοση. Στόχος; Να έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ 1-3 ώρες πριν την άσκηση. Αυτό το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μείγμα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Οι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σταθερά. Οι πρωτεΐνες, που βρίσκονται σε άπαχα κρέατα, ψάρια ή φυτικές πηγές, είναι σημαντικές για τους μύες. Τα υγιή λίπη, όπως αυτά του αβοκάντο ή των ξηρών καρπών, παρέχουν μια σταθερή πηγή ενέργειας. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τροφές με πολλά λιπαρά ή πλούσιες σε φυτικές ίνες κοντά στην προπόνησή σας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

Σνακ Πριν την Προπόνηση

Ενυδάτωση Κατά τη Διάρκεια της Προπόνησης

Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι σημαντική, η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας είναι εξίσου σημαντική. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση, κόπωση, ακόμη και τραυματισμό. Για αυτό το λόγο συνιστάται να πίνετε νερό σε όλη τη διάρκεια της άσκησης για να διατηρήσετε την ενυδατωμένο τον οργανισμό σας. Σχετικά με προπονήσεις που είναι μεγαλύτερης διάρκειας ή έχουν περισσότερη ένταση, έχετε μαζί σας ένα ενεργειακό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες για να αντικαταστήσει αυτούς που χάνονται με τον ιδρώτα. Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και τη μυϊκή λειτουργία και επίσης προλαμβάνονται οι κράμπες. Ωστόσο, αποφύγετε τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και επιλέξτε αυτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την άθληση.

Γεύμα Σαλάτας Μετά την Προπόνηση

Αποθεραπεία Μετά την Προπόνηση

Στο τέλος κάθε προπόνησης, το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να ανακτήσει την ενέργεια που καταναλώθηκε. Η κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ εντός 30 λεπτών έως 2 ωρών μετά την άσκηση είναι ιδανική. Αυτό το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, ενώ οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών. Οι καλές επιλογές μετά την προπόνηση περιλαμβάνουν ένα σέικ πρωτεΐνης με μπανάνα, γιαούρτι με μούρα ή μια σαλάτα με κοτόπουλο και κινόα. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε με νερό ή ένα ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Η βελτίωση της διατροφής σας πριν και μετά την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απόδοση και την συνολική σας πρόοδο. Τροφοδοτώντας το σώμα σας με τις σωστές τροφές και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να αποκτήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η προσαρμογή της διατροφής σας με βάση τον τύπο της προπόνησης μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στα αποτελέσματά σας.

Επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τύπο γυμναστικής που σας ταιριάζει; Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6973733328.